Van Picasso tot Miró

 Van Pablo PICASSO

tot Joan MIRÓ

 

Bruges – Oud Sint-Jan

vanaf 30 april 2011

 © Succession Picasso / SABAM Belgium 2011

  

Meer dan 125 originele werken

Een kunstenaar met tentoonstellingen in de beroemdste musea,

in alle windstreken over de hele wereld

Een voornaam kunstenaar, wereldwijd bekend, tentoongesteld

in de historische stad ‘BRUGGE’

Site Oud Sint-Jan

Brugge

 

Meer dan 125 originele werken van¨Pablo Picasso zijn tentoongesteld in de historische site Oud Sint-Jan, midden in het oude Brugge. Samengesteld uit gravures, lithografieën en originele, zeldzame illustraties kan u op het parcours van deze tentoonstelling verder nog keramiek en tekeningen ontdekken van de beroemdste kunstenaar uit de 20e eeuw en zijn entourage. Zijn werken worden vergezeld door realisaties van Dora Maar en Françoise Gilot, twee welbekende vrouwen van de meester. Het parcours onthult eveneens werken van andere  welbekende artiesten met wie Picasso regelmatig omging zoals Matisse, Miro en Braque. Deze permanente tentoonstelling wordt afgesloten met meerdere werken en sculpturen van Rodin.

Pablo Picasso werd geboren te Malaga op 25 oktober 1881, en werd aangemoedigd in zijn artistieke roeping door zijn vader die tekenleraar was. In 1901 vestigt hij zich te Parijs, en beslist er de rest van zijn leven door te brengen in Frankrijk.

Hij wijdt zich aan de cubistische beweging, en verplettert alle wetten van de westerse schilderkunst.In zijn kunstwerken zijn de voorgestelde objecten zodanig ontleed dat alle hoeken simultaan zichtbaar zijn. Hij lanceert een revolutionaire techniek, waarschijnlijk geïnspireerd door de Afrikaanse en primitieve kunst. Hij wordt beschouwd als de grootste kunstenaar van de 20e eeuw, en zondert twijfel heeft Picasso niet alleen de kunst in verwarring gebracht, maar ook de manier om ze te ontdekken.

Picasso leeft zich eveneens uit in de fotografie, sculptuur, gravure en keramiek. Hij is overleden in het zuiden van Frankrijk, te Mougins op 8 april 1973

Op het gelijkvloers worden meer dan 100 originele werken van Picasso tentoongesteld. In totaal ongeveer 150 gravures, tekeningen, lithografieën en zeldzame, originele keramiek tonen de artistieke evolutie van Pablo Picasso.  Dankzij uitleningen door Belgische en buitenlandse musea, zal deze tentoonstelling regelmatig aangevuld worden met tekeningen en schilderijen van de beroemdste kunstennar uit de 20e eeuw. De tentoonstelling biedt ook originele tekeningen aan uit de entourage van Picasso, zoals ondermeer zijn echtgenote Dora Maar.

In de tentoonstelling worden de composities van Pablo Picasso vervolledigd met originele tekeningen, gravures, lithografieën en keramiek van Henri Matisse, Marc Chagall, Georges Braque en Joan Miró.

Op de verdieping ontdekt de bezoeker een wisselende tentoonstelling  met ongeveer 40 werken van andere wereldberoemde moderne kunstenaars zoals James Ensor, Auguste Rodin, Paul Delvaux, René Margritte, Andy Warhol, Alexander Calder, Pierre Alechinsky, Karel Appel en Valerio Adami.

Site Oud Sint-Jan presenteert hiermee een gevarieerd programma, beschikbaar aan het onthaal.

Deze tentoonstelling verzamelt uitsluitend originele werken van Pablo Picasso. Het gaat over tekeningen, keramiek en grafische werken. U zal ontdekken dat Pablo Picasso vele en verschillende technieken gebruikte : lithografie, zinkografie, gravure met graveernaald en gravure op hout. Pablo Picasso is een kunstenaar die bijzonder veel aandacht besteedde aan zijn grafische werken. Hij heeft er weinig exemplaren van gemaakt, en zijn grafische werken zijn dan ook uiterst zeldzaam. 

Deze tentoonstelling is uitsluitend samengesteld uit originele werken van Pablo Picasso. Het gaat hier over tekeningen, keramiek en grafische werken. U zult ontdekken dat Pablo Picasso diverse technieken gebruikte : lithografie, zinkografie, burijngravure of gravure op hout. Pablo Picasso is een kunstenaar die bijzonder veel aandacht besteedde aan zijn grafische werken. Hij heeft weinig exemplaren gemaakt, en zijn grafische werken zijn dan ook uiterst zeldzaam. Pablo Picasso gaf soms één enkel werk uit, maar ook dikwijls verzamelingen met meerdere werken. De enige werken dragen zijn handtekening. De verzamelingen, die dikwijls gerealiseerd worden met schrijvers of dichters, krijgen het handtekening van Pablo Picasso in handschrift op het laatste werk. U treft voorbeelden van deze verzamelingen aan in de uitstalkasten. Voor deze verzamelingen heeft Pablo Picasso vaak samengewerkt met Georges Hugnet, Jean Cocteau, Jaime Sabartes, Frederico Garcia Lorca of Fernand Mourlot. Alle tentoongestelde werken in Site Oud Sint-Jan staan vermeld in de officiële catalogus van zijn werken, en stemmen overéén met het charter van de grafische kunst.

Een « jong » parcours

Kinderen beschikken over speciaal voor hen ontworpen panelen in hun aangepaste taal. Het is de wens van de organisators om kinderen kunstgeschiedenis, zijn aantrekkingskracht en geschiedenis te laten ontdekken, doorheen deze tentoonstelling ontworpen volgens hun verwachtingen.

Een gratis spelblad voor het bezoek

Families met kinderen ontvangen een gratis spelblad aan de ingang van de tentoonstelling. Terwijl de ouders de tentoonstelling bezoeken, beschikken de kinderen over een spelblad waarmee ze dezelfde werken kunnen ontdekken, maar met een pedagogische achtergrond. Het objectief is het bezoek voor kinderen eveneens aangenaam te maken.

Een downloadbaar pedagogisch dossier

Ten einde het bezoek thuis voor te bereiden, of te verlengen, hebben families en/of scholen de mogelijkheid om via internet een origineel pedagogisch dossier te downloaden, dit is volledig gratis !

Een tentoonstelling ondersteund door het Museum voor Brieven en Manuscripten

In Brussel centrum stelt het Museum voor Brieven en Manuscripten meer dan 400 originele documenten tentoon. Men kan hier brieven en manuscripten ontdekken van de grootste personages uit de geschiedenis, dit uit verschillende domeinen zoals kunst, wetenschappen,  geschrift en muziek.

In Site Oud Sint-Jan kan de bezoeker uitzonderlijke werken bewonderen uit het Museum van Brieven en Manuscripten : originele tekeningen en brieven van Pablo Picasso, handtekeningen en brieven van Jacqueline Roque, zijn laatste echtgenote.

Praktische informatie

Dagelijks open van 10u tot 17u – januari gesloten.

 Volwassenen : 8€

+60 / 7 – 18 jaar : 6,50€

Groepen ( minstens 15 personen ) : 6,50€

Schoolgroepen ( minstens 15 personen ) : 3€

0 – 6 jaar : gratis

Combiticket Picasso en Dali

 Volwassenen : 15€

+60 / 7 – 18 jaar : 11€

0 – 6 jaar : gratis

Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers


Contact :

Site Oud Sint-Jan

Mariastraat 38

B-8000 Brugge

Tel: +32(0)50 476 100

Fax: +32(0)50 476 101

www.expo-brugge.be

(JavaScript must be enabled to view this email address)

 

« Vorige pagina

Site Oud Sint-Jan
Mariastraat 38, B-8000 Brugge
Tel: +32 (0)50 476 100
Fax: +32 (0)50 476 101
contact@oudsintjan.be

 • Warhol

  Image Warhol

  » Lees meer

 • Brugge Culinair 2014

  Image Brugge Culinair 2014

  Brugge Culinair 14-15-16 maart 2014!

  Beurs voor de gastronomen! Nieuw sinds 2013: toegang voor iedereen gratis! Binnenkort meer informatie op onze website http://www.bruggeculinair.be
  Wenst u een informatiebrochure voor standhouders te ontvangen? Mail naar (JavaScript must be enabled to view this email address) met als referentie Brugge Culinair.

  » Lees meer

 • Grootste congres ooit in Congrescentrum site Oud Sint-Jan!

  In het Oud Sint-Jan werd van 4/7/12 tem 7/7/12 het grootste congres ooit gehouden, met 2.000 deelnemers uit 70 verschillende landen. Het is de eerste keer dat het grote ECSS congres in ons land plaatsvond.

  » Lees meer

 • Van Picasso tot Miró

  Image Van Picasso tot Miró

  Permanente expo - Open van 10u tot 17u
  © Succession Picasso / SABAM

  » Lees meer